Jadi sekarang kena belajar masak spesel sikit sebab bahan-bahan kebanyakannya ada di rumah.
Untuk yang baru belajar masak macam saya..boleh la cuba resepi ini sebab memang simple sangat-sangat. Chaiyok! Chaiyok!
Bahan-bahannya:
Semua bahan main agak-agak ja. Konfiden!
Bahan-bahannya:
- Beras / Lebihan nasi semalam
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Cili padi / Cili burung
- Sedikit lada hitam (bukan serbuk)
- Sedikit serai
- Daun Sup
- Air
- Udang basah
- Sup bunjut
- Kayu manis
- Cendawan
- Kiub pati ayam
- Sedikit sayur
- Secunit garam/ajinomoto
Semua bahan main agak-agak ja. Konfiden!
![]() |
Sementara tunggu nasi masak boleh la tumbuk-tumbuk bawang, cili, biji lada hitam, halia. Campur sekali pun tiada masalah. |
![]() |
Sup bunjut adaabiiii~~ |
![]() |
Buka sup bunjut tadi dan tumbuk hingga hancur. Kalau tak hancur sangat nanti ganggu konsentrasi masa makan . Kalau malas biar ja terikat macamtu okay. |
![]() |
Sediakan cendawan, hiris sukahati. Hiris daun sup. Dan sedikit sayur. Lagi best kalau ada lobak. Ketuk serai. |
![]() |
Sediakan udang basah. Terpulang sama ada mau buka kulit atau tidak. |
- Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk. Termasuklah serai, kayu manis & sup bunjut (jika di tumbuk).
- Bila naik wangi masukkan segelas besar air. Agak-agak sesuai dengan kuantiti nasi, udang + cendawan + sayur.
- Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan kiub pati dan sup bunjut (sekiranya tidak ditumbuk).
- Masukkan nasi.
- Masukkan sayur, cendawan, daun sup.
- Secubit garam dan aji.
- Kacau sehingga mendidih.
- Masukkan udang. Agak-agak udang dah "blushing" boleh la matikan api.
![]() |
Hasilnya.. |
![]() |
Hidang pula dengan air laici ais gelas besar. Phewww. Makan sampai berpeluh! |
Senang kan? Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment